Ferdig med sesongen? Opp med båten!

Ingen planer om flere turer på sjøen i år? Ta opp båten, for nå øker sannsynligheten for å bli utsatt for tyveri.

Securmark Rune Eide Aktuelt 28.09.2021

- Våren, og spesielt høsten, er de tidene på året hvor det stjeles flest båter og båtmotorer, forklarer daglig leder i Securmark, Kjetil Aa. Skaare. 

Erfaringsmessig venter mange båteiere til langt ut på høsten før båten tas i opplag. Og mørke båthavner uten vakthold blir dermed et yndet sted for tyvene. 

- Vår klare oppfordring til båteiere som ikke planlegger flere turer denne sesongen, er å få opp båten så snart som mulig. Dette gjelder selvsagt ikke de mange tusen som gleder seg til hummerfisket eller som vil ha fine høstturer på sjøen, sier Skaare. 

Flere båter 

«Tidenes båtsommer» i fjor ble avløst av en «historisk båtsommer» i år. Langt flere båter er blitt sjøsatt enn tidligere, og det ligger store verdier fortøyd til bryggene.  

I 2020 fikk også tyvene med seg at «alle» skulle ha båt, noe som resulterte i over 20 prosent økning i antall båttyverier sammenlignet med året før. Norske båteiere ble i fjor frastjålet båter og båtutstyr for over 70 millioner kroner.  

- Både forsikringsselskapene, politiet og vi som arbeider med tyverisikring advarer hvert år om tyverier både av og fra båter, og samtlige aktører gir tips til hva båteiere både bør og kan gjøre. Blant annet anbefaler vi at båten registreres i Småbåtregisteret. Dette er viktig både av hensyn til tyveri og eventuelle andre hendelser, sier Skaare, og legger til:

- Det beste tipset om høsten er imidlertid å få båten på land og lagre den et trygt sted, vel å merke hvis den ikke skal brukes mer denne sesongen, sier han. 

 Ta forholdsregler 

Det finnes også andre fordeler med å ikke la båten ligge lenger på vannet enn nødvendig: 

- Det er triveligere å arbeide med båten nå som det fortsatt er lyst på ettermiddagen. I tillegg gir det mindre slitasje på båt og motor som er i opplag, sier Skaare. 

Mens flere velger profesjonelt opplag, er det fortsatt mange som lagrer båt i hagen eller på tilhenger. 

- Vi kommer ikke utenom de klassiske forholdsreglene som er å gjøre arbeidsforholdene vanskeligere for tyvene. Med det mener vi å ikke plassere båten i et mørkt og avsidesliggende område, låse båten med FG-godkjente produkter og å ha jevnlig tilsyn, oppfordrer Skaare.