Markant økning i antall båttyverier

Også tyvene fikk med seg at «alle» skulle ha båt i 2020. Resultat: Over 20 prosent økning i antall båttyverier. Og nå starter høysesongen.

Securmark Securmark Aktuelt 26.04.2021

Sommeren 2020 ble kalt «Tidenes båtsommer». Allerede i begynnelsen av mai i fjor viste en undersøkelse Norstat utførte på vegne av Securmark at 1 av 3 norske båteiere ville bruke båten mer enn tidligere. I tillegg rapporterte FINN om stor etterspørsel og omsetning av båter og båtplasser, og flere båtforhandlere meldte om enorm interesse for nye og brukte båter.

Og spådommene viste seg å stemme: Det ble omsatt svært mange båter, og fra mai til august utførte Redningsselskapets 52 redningsskøyter over 4 600 oppdrag.

Over 70 millioner kroner

Men for mange ble båtgleden kortvarig: Tall fra Finans Norge viser en økning på over 20 prosent i antall båttyverier i 2020 sammenlignet med året før. Norske båteiere ble frastjålet båter og båtutstyr for over 70 millioner kroner.

- Det var nok mange som valgte å kjøpe båt med feriebudsjettet i fjor. Med flere båter og båtmotorer tilgjengelig, benytter dessverre tyvene seg av denne muligheten. Å komme til brygga og oppdage at båten er borte og at båtturen må avlyses, er ikke en hyggelig opplevelse, sier daglig leder i Securmark, Kjetil Aa. Skaare.

- Vær ekstra påpasselige

Også i Frende Forsikring viser tallene for fjoråret en solid økning i antall tyverier. Mens Finans Norge rapporterer tall fra hele forsikringsbransjen, viser tallene kun fra Frende 65 prosent økning i antall båttyverier i fjor.

- Dette bekrefter mistanken vi har hatt. Prosentmessig er det en stor økning, og 70 millioner kroner er en svært høy sum, sier Skaare, som oppfordrer båteierne til å være ekstra påpasselige fremover:

- Starten og slutten på båtsesongen er periodene hvor det stjeles mest. Husk tyverimerking av båt og motor, ta bilder før sjøsetting, vær nøye med låsing og gjør arbeidsforholdene så vanskelig som mulig for tyvene, sier han.

Sikkerhetstips fra Securmark

  • Planlegg hvor – og hvordan – du ønsker å låse båt og motor. Unngå å låse båten i baugkroken da denne er lett å klippe.
  • Sjekk at wire/kjetting og lås er i god stand. Bruk FG-godkjente produkter. Disse får du kjøpt de fleste steder du kjøper båtutstyr.
  • Ta bilder av båt og motor, fra ulike vinkler, utvendig og innvendig. Bildene er svært nyttig ved eventuell anmeldelse og etterlysning av båten. Vi anbefaler å ta nye bilder før hver sesong. Det er ofte enklere å ta gode bilder før båten sjøsettes.
  • Hvis du har mulighet: Velg en båtplass hvor det er organisert vakthold.
  • Merk båt og motor med FG-godkjent tyverimerkingssystem.
  • Registrer båten i Småbåtregisteret (har du tyverimerking fra Securmark er du allerede registrert).
  • Advarselsmerker på båt og motor har stor preventiv effekt. Bytt ut slitte merker.
  • Gjør en vurdering av hva slags utstyr du har liggende i båten og hva du tar med deg hjem. Unngå å oppbevare kostbart og lett omsettelig utstyr synlig i båten.
  • Ha jevnlig tilsyn med båt for sjekk av låser og fortøyninger.
  • Pass på nabobåten også! Mange tyverier kan unngås ved at alle i båthavna er oppmerksomme og følger med. Flere båthavner har god erfaring med å innføre tyverihemmende tiltak. Sjekk med din båthavn.