Slik gjør du det vanskeligere for tyvene

Høsten er dessverre høysesong for tyveri av båter og båtmotorer. Med få grep kan du imidlertid gjøre det langt tøffere for tyvene.

Securmark Securmark Aktuelt 21.09.2022

-  Erfaringsmessig er våren, og spesielt høsten, de tidene på året hvor det stjeles flest båter og båtmotorer. Vi opplever alltid en økning i antall tyverimeldinger i disse periodene, sier daglig leder i Securmark, Kjetil Aa. Skaare. 

Tall fra Finans Norge viser at norske forsikringsselskaper mottok rundt 1 100 tyverimeldinger av eller fra båt i 2021. Samlet utbetaling fra forsikringsselskapene var nærmere 56 millioner kroner.

Ifølge dinside.no har Gjensidige så langt i 2022 registrert rundt 200 tyverier av eller fra båt, og utbetalt rundt 10 millioner kroner.

- Én ting er de høye beløpene, men i tillegg gjør tyveri at båtturen med familien, ferieturer og andre planlagte aktiviteter med båten må avlyses. Det er ofte også en belastning for de som blir utsatt for tyveri, sier Skaare.

Flere båter 

Med pandemi og tilhørende reisebegrensninger er det blitt mange nye båteiere de siste årene. Tall fra Småbåtregisterets båtstatistikk viser over 440 000 registrerte båter.

- Det ligger langt flere båter i havner og ved brygger nå enn for noen år siden. Med flere «tilgjengelige» båter og båtmotorer, kan vi anta at det også medfører høyere risiko for tyveri, mener Skaare.

- Ta forholdsregler 

Men hva kan båteierne gjøre for å sikre seg mot tyveri?

- Vår klare oppfordring til båteiere som ikke planlegger flere turer denne sesongen, er å få opp båten så snart som mulig. Dette gjelder selvsagt ikke de mange tusen som gleder seg til hummerfisket eller som vil ha fine høstturer på sjøen, sier Skaare.  

Det finnes også andre fordeler med å ikke la båten ligge lenger på vannet enn nødvendig: 

- Det er triveligere å arbeide med båten nå som det fortsatt er lyst på ettermiddagen. I tillegg gir det mindre slitasje på båt og motor som er i opplag, sier Skaare. 

Mens flere velger profesjonelt opplag, er det fortsatt mange som lagrer båt i hagen eller på tilhenger. 

- Vi kommer ikke utenom de klassiske forholdsreglene som er å gjøre arbeidsforholdene vanskeligere for tyvene. Med det mener vi å ikke plassere båten i et mørkt og avsidesliggende område, låse båten med FG-godkjente produkter og å ha jevnlig tilsyn, oppfordrer Skaare, som også anbefaler tyverimerking og registrering i Småbåtregisteret:

- Tyverimerking og registrering er preventivt og øker sannsynligheten for å få tilbake gjenstandene ved et eventuelt tyveri.  

Slik gjør du det vanskeligere for tyvene

  • Planlegg hvor – og hvordan – du ønsker å låse båt og motor. Unngå å låse båten i baugkroken da denne er lett å klippe. 
  • Sjekk at wire/kjetting og lås er i god stand. Bruk FG-godkjente produkter. Disse får du kjøpt de fleste steder du kjøper båtutstyr. 
  • Ta bilder av båt og motor, fra ulike vinkler, utvendig og innvendig. Bildene er svært nyttig ved eventuell anmeldelse og etterlysning av båten. Vi anbefaler å ta nye bilder før hver sesong. Det er ofte enklere å ta gode bilder før båten sjøsettes. 
  • Hvis du har mulighet: Velg en båtplass hvor det er organisert vakthold. 
  • Merk båt og motor med FG-godkjent tyverimerkingssystem. 
  • Registrer båten i Småbåtregisteret (har du tyverimerking fra Securmark er du allerede registrert). 
  • Advarselsmerker på båt og motor har stor preventiv effekt. Bytt ut slitte merker. 
  • Gjør en vurdering av hva slags utstyr du har liggende i båten og hva du tar med deg hjem. Unngå å oppbevare kostbart og lett omsettelig utstyr synlig i båten. 
  • Ha jevnlig tilsyn med båt for sjekk av låser og fortøyninger. 
  • Pass på nabobåten også! Mange tyverier kan unngås ved at alle i båthavna er oppmerksomme og følger med. Flere båthavner har god erfaring med å innføre tyverihemmende tiltak. Sjekk med din båthavn. 

Har du båten i opplag hjemme anbefaler vi å plassere båt/motor slik at tyvene får vanskelige arbeidsforhold. Eksempler på dette kan være å hindre adgang for kjøretøy og sikre at området er opplyst. Husk å benytte FG-godkjent lås og en god wire, samt å fjerne kostbart utstyr fra båten.