Slurver med sikkerheten

Norske båteiere ble i fjor frastjålet båter og båtutstyr for 62 millioner kroner, ifølge Finans Norge. Likevel oppgir 1 av 3 at båten deres ikke er tilstrekkelig sikret mot tyveri.

Securmark Securmark Aktuelt 24.06.2020

– Dette er overraskende høye tall, sier daglig leder i Securmark, Kjetil Aa. Skaare.

I undersøkelsen, utført av Norstat på vegne av Securmark, oppgir omtrent 1 av 3 norske båteiere at båten deres ikke er tilstrekkelig sikret mot tyveri. Som et minimum anbefaler både forsikringsselskaper, politi og aktører som arbeider med tyveriforebygging at båt og motor bør låses.

- Det er svært store verdier som ligger fortøyd. Med godt båtsalg og mange flere båter i havner og ved bryggene, må det påregnes at båter og båtmotorer også i år vil være attraktive for tyver. Vår klare oppfordring er at båteierne sikrer verdiene sine, sier Skaare.

Økt interesse

I samme undersøkelse oppgir omtrent 1 av 3 båteiere at de kommer til å bruke båten mer denne sommeren enn tidligere. I tillegg opplyser FINN om økt interesse både for båter og båtplasser.

- Med flere båter og båtmotorer på markedet, øker også sannsynligheten for tyveri. Sammenlignet med Sverige, hvor det årlig stjeles 2 000- 2 500 båtmotorer, ligger vi heldigvis et stykke bak i Norge. Men vi bør samtidig være oppmerksomme, mener han.

Vanskelige arbeidsforhold

Sikring av båt og båtmotor koster nødvendigvis ikke så mye. Ofte handler det om planlegging og å ta forholdsregler. FG-godkjente låser, en solid wire og tydelig merking er ofte gode, preventive tiltak. I tillegg bør båteieren vurdere hvor(dan) båten ligger fortøyd, og passe på å ta med verdifulle gjenstander hjem.

- Det handler om å gjøre arbeidsforholdene så vanskelig som mulig for tyvene. Ser de at det kreves mye for å stjele en båt, så går de ofte til den neste. Hvis alle investerer litt tid og litt penger i sikkerhet, så unngår vi tyverier, sier Kjetil Aa. Skaare.

Sikkerhetstips fra Securmark

  • Planlegg hvor – og hvordan – du ønsker å låse båt og motor. Unngå å låse båten i baugkroken da denne er lett å klippe.
  • Sjekk at wire/kjetting og lås er i god stand. Bruk FG-godkjente produkter. Disse får du kjøpt de fleste steder du kjøper båtutstyr.
  • Ta bilder av båt og motor, fra ulike vinkler, utvendig og innvendig. Bildene er svært nyttig ved eventuell anmeldelse og etterlysning av båten. Vi anbefaler å ta nye bilder før hver sesong. Det er ofte enklere å ta gode bilder før båten sjøsettes.
  • Hvis du har mulighet: Velg en båtplass hvor det er organisert vakthold.
  • Merk båt og motor med FG-godkjent tyverimerkingssystem.
  • Advarselsmerker på båt og motor har stor preventiv effekt. Bytt ut slitte merker.
  • Gjør en vurdering av hva slags utstyr du har liggende i båten og hva du tar med deg hjem. Unngå å oppbevare kostbart og lett omsettelig utstyr synlig i båten
  • Ha jevnlig tilsyn med båt for sjekk av låser og fortøyninger.
  • Pass på nabobåten også! Mange tyverier kan unngås ved at alle i båthavna er oppmerksomme og følger med. Flere båthavner har god erfaring med å innføre tyverihemmende tiltak. Sjekk med din båthavn.