10 tips for sikring av båt og motor

I første halvår var det over 40 % økning i tyverier sammenlignet med 2022. Nå er det høysesong for båt- og motortyverier. Dette er grepene du bør ta.

Securmark Securmark 13.10.2023

-  Erfaringsmessig er våren, og spesielt høsten, de tidene på året hvor det stjeles flest båter og båtmotorer. Vi opplever som regel en økning i antall tyverimeldinger i disse periodene, sier daglig leder i Securmark, Kjetil Aa. Skaare.  

Tall fra Finans Norge viser at norske forsikringsselskaper mottok over 1 200 tyverimeldinger av eller fra båt i 2022. Samlet utbetaling fra forsikringsselskapene var 70 millioner kroner. 

For første halvår i 2023 viser tallene en økning på 41,5 % i antall meldte tyverier sammenlignet med i fjor. 

- Én ting er de høye beløpene, men i tillegg gjør tyveri at båtturen med familien, ferieturer eller hummerfisket må avlyses. Det er ofte også en belastning for de som blir utsatt for tyveri, sier Skaare.  

- Ta forholdsregler  

Men hva kan båteierne gjøre for å sikre seg mot tyveri? 

- Vår klare oppfordring til båteiere som ikke planlegger flere turer denne sesongen er å få opp båten så snart som mulig. Dette gjelder selvsagt ikke de mange tusen som fisker hummer eller som vil ha fine høstturer på sjøen, sier Skaare.   

Det finnes også andre fordeler med å ikke la båten ligge lenger på vannet enn nødvendig:  

- Det er mindre slitasje på båter og motorer som er i opplag, sier Skaare.  

Gjør arbeidsforholdene vanskelige 

Mens flere velger profesjonelt opplag, er det fortsatt mange som lagrer båt i hagen eller på tilhenger.  

- Vi kommer ikke utenom de klassiske forholdsreglene som er å gjøre arbeidsforholdene vanskeligere for tyvene. Med det mener vi å ikke plassere båten i et mørkt og avsidesliggende område, låse båten med FG-godkjente produkter og å ha jevnlig tilsyn, oppfordrer Skaare, som også anbefaler tyverimerking og registrering i Småbåtregisteret: 

- Tyverimerking og registrering er preventivt, og i tillegg økes sannsynligheten for å få tilbake gjenstandene ved et eventuelt tyveri.   

10 tips for sikring av båt og motor

 1. Planlegg hvor – og hvordan – du ønsker å låse båt og motor. Unngå å låse båten i baugkroken da denne er lett å klippe. 
 2. Sjekk at wire/kjetting og lås er i god stand. Bruk FG-godkjente produkter. Disse får du kjøpt de fleste steder du kjøper båtutstyr. 
 3. Merk båt og motor med FG-godkjent tyverimerkingssystem. 
 4. Registrer båten i Småbåtregisteret (har du tyverimerking fra Securmark er du allerede registrert). 
 5. Advarselsmerker på båt og motor har stor preventiv effekt. Bytt ut slitte merker. 
 6. Hvis du har mulighet: Velg en båtplass hvor det er organisert vakthold. 
 7. Unngå å oppbevare kostbart og lett omsettelig utstyr synlig i båten. 
 8. Ha jevnlig tilsyn med båt for sjekk av låser og fortøyninger. 
 9. Ta bilder av båt og motor, fra ulike vinkler, utvendig og innvendig. Bildene er svært nyttig ved eventuell anmeldelse og etterlysning av båten. 
 10. Pass på nabobåten også! Mange tyverier kan unngås ved at alle i båthavna er oppmerksomme og følger med. 

 

Har du båten i opplag? 

 • Husk å plassere båt/motor slik at tyvene får vanskelige arbeidsforhold. Eksempler på dette kan være å hindre adgang for kjøretøy og sikre at området er opplyst.