I første halvår var det over 40 % økning i tyverier sammenlignet med 2022. Nå er det høysesong for båt- og motortyverier. Dette er grepene du bør ta.
- Erfaringsmessig er våren, og spesielt høsten, de tidene på året hvor det stjeles flest båter og båtmotorer. Vi opplever som regel en økning i antall tyverimeldinger i disse periodene, sier daglig leder i Securmark, Kjetil Aa. Skaare.
Tall fra Finans Norge viser at norske forsikringsselskaper mottok over 1 200 tyverimeldinger av eller fra båt i 2022. Samlet utbetaling fra forsikringsselskapene var 70 millioner kroner.
For første halvår i 2023 viser tallene en økning på 41,5 % i antall meldte tyverier sammenlignet med i fjor.
- Én ting er de høye beløpene, men i tillegg gjør tyveri at båtturen med familien, ferieturer eller hummerfisket må avlyses. Det er ofte også en belastning for de som blir utsatt for tyveri, sier Skaare.
Men hva kan båteierne gjøre for å sikre seg mot tyveri?
- Vår klare oppfordring til båteiere som ikke planlegger flere turer denne sesongen er å få opp båten så snart som mulig. Dette gjelder selvsagt ikke de mange tusen som fisker hummer eller som vil ha fine høstturer på sjøen, sier Skaare.
Det finnes også andre fordeler med å ikke la båten ligge lenger på vannet enn nødvendig:
- Det er mindre slitasje på båter og motorer som er i opplag, sier Skaare.
Mens flere velger profesjonelt opplag, er det fortsatt mange som lagrer båt i hagen eller på tilhenger.
- Vi kommer ikke utenom de klassiske forholdsreglene som er å gjøre arbeidsforholdene vanskeligere for tyvene. Med det mener vi å ikke plassere båten i et mørkt og avsidesliggende område, låse båten med FG-godkjente produkter og å ha jevnlig tilsyn, oppfordrer Skaare, som også anbefaler tyverimerking og registrering i Småbåtregisteret:
- Tyverimerking og registrering er preventivt, og i tillegg økes sannsynligheten for å få tilbake gjenstandene ved et eventuelt tyveri.
Har du båten i opplag?