Avslørte frekk båtsvindel

Finn-annonsen fra Norge ble kopiert, og båten forsøkt solgt på et finsk bruktbåtmarked. Men det frekke svindelforsøket ble oppdaget før handelen ble gjennomført.

Securmark Privat 08.05.2020

Det dukker stadig opp nye svindelmetoder, og båtbransjen er intet unntak. Det viser med all tydelighet denne historien hvor en finsk mann skulle kjøpe en norsk båt fra en selger i Frankrike som slettes ikke eide noen båt. Forvirret? La oss ta det fra begynnelsen:

Bergenseren Bjørnar Pedersen i firmaet Silwer AS la i april ut båten sin på finn.no. Båten, en 2016-modell Quicksilver Arvor 690 på 23 fot med 115 hk., hadde en prisantydning på 449 000 kroner. Finn-annonsen bestod av 30 bilder, samt en lang utstyrsliste.

Noen dager senere ble en tilnærmet lik annonse publisert på et finsk bruktbåtmarked. Bildene var de samme, utstyrslista likedan, men prisantydningen var imidlertid en del lavere.

Advarselsmerker

Den finske båtkjøperen fattet interesse for båten, og kontaktet selgeren, en fransk mann som legitimerte seg med et ID-kort med bilde. Det aller meste stemte, men finnen var likevel ikke helt trygg på at alt var i skjønneste orden. Han la merke til at båten var påført advarselsmerker, og kontaktet dermed Securmark for å verifisere båt og eier.

- Vi så med en gang at denne båten var eiet av Bjørnar Pedersen i Bergen, og kontaktet ham for å forsikre oss om at den ikke var stjålet. Heldigvis stod båten trygt plassert i Bergen. Riktignok var den til salgs, men han hadde kun lagt ut annonsen på finn.no, sier daglig leder i Securmark, Kjetil Aa. Skaare.

I Bergen ble Bjørnar Pedersen overrasket da Securmark kontaktet ham.

- Jeg har kun annonsert båten i Norge, og synes det er ugreit at andre annonserer min båt. Derfor er jeg selvfølgelig svært glad for at dette ble oppdaget, sier Pedersen, som har vært borti lignende svindelforsøk tidligere:

- Disse svindelforsøkene er utspekulerte og ofte godt utført, så jeg anbefaler både kjøpere og selgere om å være på vakt. Er det for godt til å være sant, så er det som regel det, sier han.

Viktig med kvalitetssikring

I Finland er båtkjøperen også svært glad for at svindelforsøket ble oppdaget, og samtidig fornøyd med at han gjorde en siste sjekk før han overførte penger til den franske «selgeren»:

- Jeg måtte nok sett langt etter både båten og forskuddsbetalingen. Nå får jeg lete videre etter ny båt, sier han.

Kjetil Aa. Skaare (bildet) i Securmark er fornøyd med å kunne bidra til at svindelforsøket ble avslørt: 

 - Det viser med all tydelighet at både merkingen og systemene fungerer. Jeg vil gi skryt både til den finske mannen som tok en ekstra sjekk, og til våre ansatte som fanget opp dette, sier Skaare, som anbefaler båtkjøpere om å være ekstra på vakt og gjøre et forarbeid før de handler:
 
- Det omsettes mange båter og motorer for tiden, og vi anbefaler alltid å kvalitetssikre informasjon om båt, motor og eierskap før man handler. Ved båtkjøp er det ofte snakk om store verdier, og vi arbeider daglig med å verifisere rettmessig eier av båter og motorer, sier Kjetil Aa. Skaare.