Badetempen i Arendal: 14.03°

Avslørte motortyverier for over 4 mill.

24 båtmotorer ble stjålet i Sverige og fraktet ut av landet.
Tyverimerking fra Securmark bidro til at samtlige motorer kom til rette igjen.

Securmark Securmark 11.05.2022

- Godt, internasjonalt samarbeid mellom politi, Larmtjänst (svensk bransjeorganisasjon) og Securmark var avgjørende for å klare dette. Dette viser at når ulike aktører arbeider tett sammen gir det resultater, sier salgssjef for Securmark i Sverige, Kalle Silfver.

I forrige uke ble 24 båtmotorer sendt «hjem» til Sverige. Motorene, de største på 300 HK, har en samlet verdi på over 4 millioner kroner, og ble beslaglagt i Romania. Samtlige motorer var stjålet i Sverige.

Samtlige motorer tyverimerket

Rumensk politi har den siste tiden fulgt nøye med på et internasjonalt kriminelt miljø. I forbindelse med en ransaking kom politiet over i alt 24 motorer. De ble sjekket i politiets systemer samtidig som Securmarks database ble benyttet til identifisering av motorene. Samtlige motorer var tyverimerket med Securmark.

- Det var gjort enkelte forsøk på å fjerne tyverimerkingen, men vi klarte å identifisere alle motorene. Det er vi veldig fornøyd med, sier Silfver.

Motorene tilbakeført

For selv om det gjøres forsøk på å endre identiteten på motorene, klarer som regel Securmark å finne korrekt eier.

- Det er nærmest umulig å fjerne alle spor. Med både graveringer og tusenvis av mikromerker finner vi så og si alltid spor etter tyverimerkingen vår. Når vi i tillegg har en oppdatert database vi søker i, så gir det resultater, forklarer han.

Samtlige motorer er eiet av svenske båteiere og forsikringsselskaper, og motorene blir nå tilbakeført til rettmessige eiere.