Badetempen i Arendal: 14.03°

Frastjålet båt kom til rette – i Sverige

Etter at tyvene hadde slått til, fryktet båteieren for en sommer uten båt på sjøen. Så kom telefonen fra Sverige som gjorde den uheldige båteieren til den heldige båteieren.

Securmark Privat 15.09.2021

I begynnelsen av juli ble mannen fra Nesodden frastjålet båten sin fra en båthavn på Fuglevik utenfor Moss i Viken. Båten, en Yamarin 63DC med 150 HK Yamaha, var hyttebåten til mannen og kona.
De anmeldte tyveriet til politiet, som blant annet sikret seg bilder fra overvåkningskamera, samt fingeravtrykk. I tillegg meldte han tyveriet til Securmark så båten ble markert som «stjålet» i registeret.
- Jeg fryktet en sommer uten båt, sier mannen.

Telefon fra Sverige

Én måned etter tyveriet, fikk båteieren en telefon fra Sverige. En svensk politimann var på tråden og lurte på om båteieren eide en Yamarin. Politiet hadde nemlig fått tips om en båt som lå i Strømstad som de antok var stjålet. Det viste seg å stemme.

- De hadde funnet Securmark-nummeret på båten og motoren og søkt opp eierinformasjonen hos Securmark. Du kan trygt si jeg ble overrasket, sier den tidligere uheldige, men nå heldige, båteieren.

Vel, saken skulle vise seg å ikke være helt løst. For mens mannen, sammen med forsikringsselskapet, startet planleggingen med å hente båten tilbake til Norge, kom kontrabeskjeden: Båten var nå i Halden. Og like etter kom nok en beskjed, denne gangen fra norsk politi:

- Jeg aner ikke hvordan, men politiet i Halden hadde pågrepet tyven og tatt hånd om båten. Dermed kunne den hentes i Halden istedenfor i Sverige, sier han.

- Systemet fungerer

Båt og motor var strippet for advarselsmerker og andre klistremerker, men Securmark-nummeret var nok til å identifisere eieren:

- Dette er en gladsak og et godt eksempel på at tyverimerkingen fungerer. Foruten noen småskader, har jeg fått båten tilbake og har kunnet bruke den hele sommeren. Jeg er superfornøyd, sier den glade båteieren.

Daglig leder i Securmark, Kjetil Aa. Skaare, er fornøyd med at tyverimerkingen fungerer, og minner samtidig om viktigheten av oppdatert eierinformasjon og å melde ifra om tyveri – også til Securmark:

- Så fort vi får melding om tyveri, blir registeret oppdatert. Da får politi, grensepoliti, tollvesen og andre som benytter våre systemer melding om tyveriet ved søk på båt og motor. Da kan de kontakte rettmessig eier. At systemet fungerer er denne saken et godt bevis på, sier han.

Dette gjør du ved tyveri:

  • Kontakt politiet på telefonnummer 02800.
  • Send inn tyverimelding på "Min side". Husk å laste opp kopi av politianmeldelsen. 
  • Kontakt ditt forsikringsselskap.