Er båten din registrert på deg?

Derfor bør du registrere båten i ditt navn.

Securmark Rune Eide 21.04.2023

- Korrekt eierinformasjon er svært viktig i mange sammenhenger, både i forbindelse med redningsaksjoner, tyverier og i andre situasjoner hvor det er avgjørende å finne riktig eier, sier daglig leder i Securmark, Kjetil Aa. Skaare.  

Etter at Securmark og Småbåtregisteret ble slått sammen til ett register i 2021, er registeret det desidert største i Norge med over 400 000 registrerte fartøy, i følge Småbåtregisterets båtstatistikk

Sjekk registreringen 

Og bruken av registeret er variert:  

- Det er mange instanser som kan søke i registeret, deriblant redningsskøytene og annet redningspersonell. Dermed kan korrekt eierinformasjon være helt avgjørende i mange situasjoner, forklarer Skaare, og legger til: 

- I tillegg har naturligvis politi, grensepoliti og tollvesen tilgang til registeret slik at de raskt kan identifisere enheter og rettmessig eier i forbindelse med kriminalitet, sier han. 

Hvis eierinformasjonen ikke er korrekt, kan verdifull tid gå tapt. Derfor oppfordres alle båteiere til å sjekke at kontaktinformasjonen er oppdatert. 

- Dette er fort gjort, og en ekstra sikkerhet for alle båteiere, sier Skaare. 

Enkelt og trygt med BankID 

Det er også blitt enda enklere å melde eierskifter. I forbindelse med sammenslåingen av Securmark og Småbåtregisteret ble nye  «Min side» lansert. Brukernavn og passord er historie, nå logger båteiere seg trygt og enkelt inn med BankID. 

- Vi jobber kontinuerlig med å lage trygge, enkle og effektive løsninger for kundene våre. Nye  «Min side» har gjort det betydelig enklere å gjennomføre eierskifter ved kjøp og salg av båter, og vi håper denne oppdateringen fører til at stadig flere registrerer eierskifter, sier markedssjef for privatmarkedet i Redningsselskapet, Nicolai Kristiansen.  

Derfor bør du registrere båten i ditt navn: 

Forsikring 

Forsikringsselskapene krever ofte at båt/motor er registrert i ditt navn for å forsikre enhetene. Mange forsikringsselskaper bruker Småbåtregisteret (og tidligere Securmark) for å verifisere dette. 

Ved ulykker 

Politi, hovedredningssentralen og redningsskøytene kan søke i våre systemer. Å ha riktig eierinformasjon kan i mange sammenhenger være avgjørende i forbindelse med redningsaksjoner.  

Ved tyveri 

Blir båt/motor stjålet må eierinformasjonen være korrekt for at vi kan melde enhetene stjålet. Skulle enhetene komme til rette igjen, vil ikke båt/motor kunne tilbakeleveres til deg hvis du ikke står registrert som rettmessig eier. 

Salg av båt 

Securmark og Småbåtregisteret får daglig henvendelser i forbindelse med kjøp av bruktbåter. Hvis båt/motor ikke er registrert på deg, kan vi ikke verifisere opplysningene.