Slik sikrer du vannscooteren

De er kostbare, enkle å transportere og oppbevares ofte «tilgjengelig» for andre. Dette bør du gjøre for å sikre vannscooteren din.

Securmark Karina Halvorsen 13.04.2023

- Dessverre er vannscootere ofte «enkle» å stjele. Mange oppbevarer dem på tilhengere utenfor huset sitt uten at hverken vannscooteren eller hengerne er låst eller sikret. Da er det dessverre enkelt å stjele dem, sier daglig leder i Securmark, Kjetil Aa. Skaare.

Skjer på få minutter

Skaare har flere eksempler på tyverier av vannscootere hvor oppskriften har vært enkel: Tyvene kjører i egen bil til steder hvor tilhengere med vannscootere står. De kobler tilhengeren på bilen og er borte kort tid senere.

- Dette er profesjonelle og effektive folk. Dette skjer på få minutter, sier han.

Som med båt og motor er det ikke så mye som skal til for at det blir sikrere, mener Skaare:

- Det handler om å gjøre arbeidsforholdene så vanskelig som mulig for tyvene. Med det mener vi å låse med en kraftig lås, plassere tilhengeren på et sted det er vanskelig å komme til og sørge for at den er ID-merket. Det er både preventivt, samt øker sannsynligheten for at den kommer til rette ved et eventuelt tyveri.

Økt interesse

Både i Norge og Sverige har interessen for vannscootere økt jevnt de siste årene. Nye vannscootere får man gjerne fra under 100 000 kroner og opp til over 200 000 kroner.

- Det er store verdier. Vår oppfordring er å gjøre litt arbeid med å sikre vannscooterne slik at ingen tar fra deg de fine dagene på sjøen, sier Kjetil Aa. Skaare.

SLIK SIKRER DU VANNSCOOTEREN DIN

 • Tyverimerking av vannscooteren er både preventivt og øker sannsynligheten for at den kommer til rette ved tyveri.
 • Gjør en god vurdering på hvor du har vannscooteren:
  • Har du vannscooteren på tilhenger, bør du plassere den et sted som gjør den utilgjengelig for andre, helst innendørs i en garasje eller lignende. Lås vannscooteren til hengeren, og gjerne hengeren til en stolpe. Bruk wire og FG-godkjent lås. Bruk også en kulekoblingslås.
  • Har du vannscooteren fortøyd til en brygge bør du låse den til brygga med wire og en FG-godkjent lås.
 • Ta bilder av vannscooteren, fra flere vinkler. Det er nyttig ved anmeldelse og etterlysning.
 • Sjekk at wire/kjetting og lås er i god stand. Bruk FG-godkjente produkter. Disse får du kjøpt de fleste steder du kjøper båtutstyr.
 • Hvis du har mulighet: Velg en båtplass hvor det er organisert vakthold.
 • Advarselsmerker har stor preventiv effekt. Bytt ut slitte merker.
 • Ha jevnlig tilsyn med vannscooteren for sjekk av låser og fortøyninger.