Sjekk dette før du kjøper bruktbåt

Forarbeid kan kvalitetssikre kjøpet ditt.

Securmark Securmark 04.05.2021

Det er til enhver tid tusenvis av båter til salgs på Finn.no og andre bruktmarkeder. Dermed ligger alt til rette for at du kan finne akkurat din drømmebåt og få mange fine turer på sjøen. Men før du kjøper båten, anbefaler vi å gjøre noe forarbeid for å kvalitetssikre kjøpet ditt:

Er båten du skal kjøpe Securmark-merket eller registrert i Småbåtregisteret?

JA:

Securmark og Småbåtregisteret er slått sammen til ett register, og er Norges største båtregister. I Småbåtregisteret finnes informasjon om båter og båtmotorer, herunder båtens WIN-nummer (skrognummer), motornummer og annen teknisk informasjon, samt eieropplysninger.

Ved søk i registeret kan vi dermed se om båten/motoren du skal kjøpe har korrekte opplysninger, eksempelvis tilhører riktig eier.

Forarbeidet er å notere følgende nummer ved besiktigelse av båt/motor:

  1. Båtens WIN-nummer (skrognummer). Dette nummeret viser blant annet hvilken årsmodell båten er og når den ble produsert.

  2. Motornummeret.

  3. Securmark- eller SBR-nummeret til båt og motor (kan ha ulikt nummer).

Har du ikke anledning til å besiktige båten/motoren (eksempelvis kjøper båt/motor fra et annet sted i landet), ber du selgeren oppgi ovennevnte informasjon til deg. Kontroller at numrene stemmer når du selv får se båten/motoren.

Med denne informasjonen tilgjengelig når du kontakter Securmark, kan vi kvalitetssikre kjøpet ved å kontrollere at opplysningene du har stemmer. Vi kan også oppgi navn og poststed til siste registrerte eier.

Se vår kontaktinformasjon.

NEI:

  1. Sjekk båtens eierhistorikk. Be om dokumentasjon.
  2. Sørg for å identifisere eier/selger.

Hvis eier/selger ikke kan fremskaffe informasjon om båtens historikk bør du være ekstra på vakt.